Zadnji za Čapljinu

Prođe Dan žena pa da pustim ovaj za Čapljinu:

Zadnji za Čapljinu
Der letzte Zug von Gun Hill
(Zadnji voz za Čapljinu)

Napisao: Nisvet Smailagić

Kad ono Otac, sedamdesetih pošalje pare za Dom i menzu, ostane nešto resta i za kulturu te ti Džeko, Lecki i ja u Sutjesku. Toga će ti dana igrati “Posljednji voz za Gan Hill”, Kirk i Kvin vestern-klasik, oprave. Gledali smo mi i Trinitu, Hila Terensa ali uguši ona prašina sa ekrana a i ona jara udari u drvene klupe kultnog kina. Jedemo mi štrucu i upola parizera a misleći da je “kefir” jači viski , zajebasmose i kupismo malo gušći ajren…Ide radnja pa sedlo pa ožiljak na licu a maršal Morgen (Daglas) ruši sve do željezničke stanice u centru gradića. A i ti si tu pa plagahno prebaciš sebe u scenu.
…ima Sarajevska stanica, prevelika. Ali dole Čapljini ide i putnički eto Pazarića a ima tih kaubojskih do Čapljine. Mjesna zajednica gostiona i zema, sve u jednoj ulici i ta ulica Glavna, nije Titina. Jest nekog Aprila ili Decembra. Pred gostionom ima i kavge, ajnca, ima i perda a ponekad na Glavnoj i balege. A voz prolazi. I eto te odmah u kadru. Izađe i pokoja studentica, doktora nema…pa nije njih bilo ni na Zapadu. U mojoj Banjaluci bio dr. Ferković čuveni psihijatar…ne možemo svi imati Dok Holideja. I dočekamo i Kirk i ja voz, on prema Hilu ja prema Čapljini.
Ove subote u Njemačkoj na Sat-3 nedelja kaubojskog filma. Reda se vestern za vesternom, kad i Posljednji voz…Namjestim se štruca crna od mekinja ovdje to svi jedu. Kažu zdravo. Kupio sam i suhog mesa od Ante sa Švarcvalda, suši ercegovac meso tvrdi da je sa kamenjara…u redu što zajebe Švabu…ali što ja kupim. A rakija kruška od Ulma, sa štambiljom jer ovdje ti demokratska država odredi koliko od kazana smiješ zadržati sebi a ostalo je državno…nema turat ruku u državnu haznu.
I opet sam ti ja u sceni isto kao ono ja Džeko, Lecki u Sutjesci. Zaboravio ja da su demokratska vremena pa da samo jedan voz dnevno ide za Čapljinu. Onaj Kirkov za Hil redovan i Daglas ode…a ja cekaj da cujem koliko kasni ova Čapljini, hajde ti gledaj vestern još dva sata a i upiša se..

Grof

Advertisements
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s