01 PISMO PORODICI

Mitrovic-komentar

Draga porodico/familijo/obitelji

Dobio sam ovaj Slobin komentar koji me je ponukao da vam napišem ovo pismo. Vjerovatno da i vi mislite kao i on i očekujete da se nešto učini da se porodica ne rasturi. Krenimo od sadašnjeg trenutka ili bolje od trenutka kada je Vlado objavio: “Dovla.net zamrznut do daljnjeg”. Ovo “do daljnjeg” ostavlja nadu da može doći i do odmrzavanja. Nažalost, nade nema što se jasno vidi iz mejla koji objavljujem uz Vladino odobrenje:

Dragi moj Zlaja,

Htio bih odmah da razjasnim – nisam zainteresovan ni za jednu formu nekakvog drugog bloga. Pored toga što sam zadovoljan poslom koji smo zajedno uradili kad je u pitanju Dovla.net, malo sam razočaran doprinosom mojih brojnih (prvenstveno sportskih) prijatelja i ostalih Sarajlija koji su malo ili nikako doprinijeli da blog opstane. To je dalo prostor nekima kojima se nisam obradovao, da “popune prazninu” nastalu apstinencijom “ovih gore nabrojanih”. Malo pomalo, broj saradnika se osipao, čitalaca je bilo ali spremnih samo da čitaju, a nama je ostao zadatak da im priuštimo zadovoljstvo.

Mislim da zaista nema smisla započinjati istu priču sa skoro istim učesnicima, ja više nemam živaca ni volje da se u to upuštam. Tvoja ideja sa Dovla new može ići pod uslovom da ja nisam urednik i da nemam obaveza, dakle posudjujem samo moj nadimak – ukoliko misliš da bi to nešto značilo. Iskreno, već sam se navikao bez bloga i nije mi loše. Što je najvažnije, imam puno više slobodnog vremena i prestao sam se nervirati radi nekih… Nadam se da me razumiješ.

Nastojaću svakako da ostanem u vezi s Tobom i Kemom, u nadi da se i uživo vidjamo.

Puno pozdrava, Dovla

Nakon ovoga ostaje mi samo da se pozabavim budućnošću i šta od nje može očekivati ova porodica. Ja nemam Vladinu karizmu, ja jednostavno nisam Vlado Kaluža. Mene nitko ili skoro nitko ne poznaje iz “onog” vremena. I zato si ne umišljam da mogu vratiti sjaj i popularnost Dovlaneta, Vladinog Dovlaneta. Želim samo da postoji neko mjesto gdje se može doći i vidjeti ŠTA MAI. Gdje se može ostaviti neka dobra pa i tužna vijest, objaviti nečiji uspjeh, pothvat, reportaža, putopis i sl.

To je ona ljepša strana medalje, ali, nažalost, postoji i ona druga strana. Ni ja se ne mogu u cijelosti posvetiti blogu kako bih želio. Ja nisam u penziji i imam svoje profesionalne i druge obaveze, a ono što me najviše muči i brine su oči. Dugo sjedenje pred ekranom polako ali sigurno ostavlja traga. Okulista spominje neko lasersko ljepljenje ili tako nešto. A i vratna kralježnica zaj….a. Stoga nemojte očekivati neku dinamiku i dnevnu ažurnost. Glavno je da kafana nije zaključana, a ako je konobar malo i usporen nemojte mu zamjeriti. I molim vas, manite se glupih priča i komentara na temu naši-vaši-njihovi i nemojte od konobara praviti policajca. Poštujte jedni druge pa da svatko već s vrata može pitati: JEL’ ME NE'KO TRAŽIO jer jadan je onaj koji nikome ne treba.

Vlado je nakon sedam godina zapjevao: “I tebe sam sit kafano…”, a kada će nastati duet, NE ZNAM. Godine čine svoje uprkos onoj: “Godine nisu važne…”, ali važno je nešto drugo, a to je kapacitet kafane. Naime, otvaranje ovakvih blogova je besplatno, ali imaju ograničeni kapacitet koji iznosi 3MB. Do sada je popunjeno 11% pa kada dođemo do 100% otvorićemo novu kafanu i preseliti se u nju.

No, važno je još nešto. SRP (Sarajevske ratne priče) nije zahvatila polarna zima pa se Saško i ostali mogu baciti na posao. Ni Dovlapedija nije na ledu, ali zahtjeva puno vremena i vaše dobre volje da se sve “parcele” popune. I nemojte da vas ovo “parcele” asocira na…. jer i za gradnju kuće trebate imati parcelu. Vjerujem da će ipak jednog dana tu niknuti lijepo naselje koje ćemo ostaviti mlađim generacijama u amanet.

Ova naša kafana ima i svoju adresu:

dovla2.wordpress.com

Slobodan žali za merakom kao nekad. I treba da žali jer ovo je samo “DRUGA LJUBAV”.

Tanka nit, ali ipak nit koja spaja – Vaš konobar Zlaja

Advertisements

4 odgovora na 01 PISMO PORODICI

 1. Mašo kaže:

  Dragi Zlaja i Kemo,
  kad pocetkom oktobra Vlado napisa onaj katul-ferman blogu, ja pročitah, ražalostih se i više ga ne otvorih. Par dana nakon toga otišli smo u Španiju, a zatim došli ponovo u Ameriku, nakon 5 mjeseci provedenih u Sarajevu i okolini. Samo što sam sletio iz Sarajeva u Španiju, zovnu me Kemo iz Sarajeva da se vidimo, ali progovorismo samo par tih roaming riječi. Šteta, žao mi je da smo se tako u blizu mimoišli. Helem, tako i ne čuh i ne saznadoh da ste nastavili sa dovlom, ali u obliku Dovla2. Hvala vam i čestitam, a pogotovo Zlaji na njegovom trudu, pa i hrabrosti. Bilo bi zaista šteta da dovla potpuno nestane jer je postao dijelom života i svakodnevnice mnogih naših ljudi, posebno onih razbacanih po svijetu.. Uostalom, ja sam gotovo siguran da je i taj haker neko do domaćih dušmana, koji je išao na to da se Dovla ugasi, pa je bitno da mu to ne dozvolimo…
  Pogledah na brzaka šta se dešava na dovla2 i vidim – stara raja se polako šunja i dolazi. Samo nastavi Zlaja, ne daj da ulete one snage od kojih i nas i Vladu znala glava zaboljeti. I ne brini puno što nemaš i vjerovatno nećeš imati toliko otvaranja i priloga – nije ti niti bio cilj da se sa dovlom nadmećeš, nego da ga, barem dijelom, nastaviš. Puno sreće i uspjeha, uz (nadajmo se) punu podršku šireg kruga blogovaca. Lijep pozdrav, Mašo Užičanin

 2. branka kaže:

  Zlaja, moram reci da se ne slazem sa S.M., “da nema meraka”. Naravno da vi imate svoj nacin/stil, ali mislim da treba da vam se zahvalimo, da niste ugasili to nesto sto nas barem na kratko vrijeme vraca u nase krajeve, sjecanja, odnose i sl. Uz sebe imate izuzetno sposobnog”glavnog pomocnika” Kemu, koji neumorno pise i izvjestava o svojim putovanjim, susretima sa interesantnim lisnostima sa puno smisla za kreacije. Samo naprijed i hvala.

 3. Kemo kaže:

  Tek sada saslušah pjesmu – konobare, ovo od Nede Ti je mrak, čestitam na izboru!

  • ZlajaSaHavaja kaže:

   Hvala Kemo, samo ne znam da li i drugi kuže da svaka riječ koju napišem ima veze s nečim, a posebno svi muzički spotovi. Ti spotovi (posebno riječi pjesama) su uvijek neka moja poruka ili ilustracija nekog teksta. Pogledaj đuboks na Dovlanetu. Prema tome kad god se pročita neki tekst treba saslušati i muzički dodatak, ako ga ima.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s